Wilt je schuldsanering aanvragen? Dan hebt je de eerste stap gezet naar een stabielere en
schuldenvrije toekomst. Wij zijn er om je te helpen en te begeleiden in het aanvraag proces
als je om wat voor reden dan ook geen gebruikt wilt maken van Gemeentelijke
schuldhulpverlening. Voordat je een beroep kan doen op de aanvraag voor de
schuldsanering bent je verplicht eerst andere stappen te doorlopen. Zoals het maken van
een betalingsplan in samenwerking met een schuldhulpbegeleider van Eye for budget.
Hiermee krijgt je inzicht in uw financiële situatie. Wij kunnen je daarbij helpen om zo de
eerste stap naar hulp bij schulden in werking te zetten.
De schuldhulpbegeleider berekent het VTLB. Dat bedrag is voldoende om de vaste lasten te betalen en te leven op bijstandsniveau. Al voor het akkoord wordt uit het inkomen boven het VTLB afloscapaciteit gereserveerd. Eerder afgesproken betalingsregelingen vervallen.
De schuldhulpbegeleider doet de schuldeisers een 100% percentagevoorstel. Als alle schuldeisers dat accepteren krijgen ze gedurende het schuldsaneringstraject een percentage van de afloscapaciteit totdat de gehele schuld is voldaan.
Alle schuldeisers worden op dezelfde manier behandeld, met uitzondering van schuldeisers met een wettelijke bevoorrechte positie. Die krijgen een dubbel percentage.
Als niet alle schuldeisers het betalingsvoorstel niet accepteren kan de schuldhulpbegeleider van Eye for budget een dwangakkoord bij de rechtbank, voorlopige voorziening of moratorium aanvragen. Bij een dwangakkoord dwingt een gerechtelijke uitspraak schuldeisers na een onredelijke afwijzing alsnog mee te werken.
Iemand met schulden kan doorverwezen naar het wettelijke traject, de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Dat kan meestal pas aangevraagd worden als een minnelijke regeling niet lukt.
Zo lang iemand geen uitzicht heeft op een schuldregeling kan duurzame financiële dienstverlening dat zijn/haar financiële situatie stabiel blijft.
Nazorg moet voorkomen dat iemand opnieuw problematische schulden krijgt. Daarvoor informeert de schuldhulpbegeleider in het eerste jaar nat het schuldhulpverleningstraject of inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. Zo niet, dan verwijzen wij je door naar begeleiding, bijvoorbeeld door vrijwilligers of maatschappelijk werk.